Zima idalje traje a sa njom su naša stakla u automobilima idalje zamagljena, Ovo može biti opasno, ali možete da ovu pojavu sprečite, mi delimo sa Vama I načine  kako da Vaša stakla ne budu zamagljena.

  • Upalite klima uređaj

Brz I lak način za odmagljivanje stakala uz pomoć klima uređaja. Pitate se kako? Isušivanjem vazduha, plus ako je vazduh zagrejan efekat je još bolji.

Podesite temperaturu na maksimum I usmerite ka staklima, kod nekih automobila to je automatizovano pritiskom na dugme I okretanjem na željenu poziciju.

Ukoliko možda ne znate da podesite, možete pročitati uputstvo. Pritiskom na dugme aktivira se klima, ventilator se uključuje  I usmerava vazduh.

  • Šta se dešava sa automobilima koji nemaju klimu?

Njihova temperatura I snaga duvanja treba biti podešena na maksimum I okrenuta ka staklima. Mogu se spustiti prozori za oko 1cm, I na taj način se ubrzava strujanje vazduha,

Ipak mnogo je rešenja I mnogo toga utiče, može se desiti da Vam je pretoplo, ili da pada kiša zato sami podešavajte I pronalazite rešenje u zavisnosti od uslova i prilika u kojima se nalazite.

Nekada recirkulacija u uslovima kiše samo pogoršava stvari kako kada je kiša, ako nemate klimu razmislite o sledećoj prvoj pomoći.

  • Kupite neko od sredstava pomoću kojeg ćete sprečiti magljenje prozora
  • Pronadjite  sredstva koja kao što su sprejevi I maramice pomoću kojih staklo se manje zamagljuje

Neka sredstva će vama manje ili više pomoći na to utiče I kako ih koristite kao I koliko im je dejstvo.

  • Prva pomoć kod magljenja

Testirajte sledeće predloge

Operite staklo, namažite limunov sok, alkohol ili detedzentom za sudove

Možete namaziti I penu za brijanje

Znajte da čista stakla se manje magle, prljavo staklo se magli uvek dosta više. Mada i kod stakla koje je prljavo pomaže sredstvo za odmagljivanje.

Činjenica je da stakla koja su čista u odnosu na ona koja nisu teže magle, I lakše odmagljuju I brišu se.

Ukoliko je filter klime jako prljav to dosta utiče na magljenje prozora. Vlaga  koja dospe u automobil takodje utiče, zato očistite otvore za vodu, proverite sistem za ventilaciju da li u njemu ima vode, proveriti da li iz grejača kabine curi antifriz, jer to može dovesti da isparavanjem čini stakla podložnijim zamagljivanju. Razlog je to što masna stakla se više zamagljavaju.

Uradite proveru da li nivo rashladne tečnosti opada, čak iako nema tragova curenja.

Na kraju znajte da do magljenja prozora dolazi zato što vazduh sadrži vlagu , I dolazi do kondenzacije zato što temperatura hladne površine postaje niska do tačke koja se naziva rosa, pored toga I pritisak I vlažnost vazduha utiču na proces zamagljivanja površine.