Dpf filteri

Auto mechanic checking car

Svi vlasnici dizel automobila znaju da je za njih tehnički pregled pre registracije vozila mnogo komplikovaniji, nego što je za automobile koji koriste benzin. Razlog za to su merenja izduvnih gasova koja se obavljaju na samom tehničkom pregledu i zbog kojih postoji velika verovatnoća da neće moći da prođu tehnički. Najveće glavobolje vlasnicima dizelaša daje dpf filter.

Dpf filter je deo izduvnog sistema svakog dizel automobila. On služi da smanji emitovanje svih čestica, a samim tim i zagađenje vazduha, koje se stvaraju prilikom rada motora. Odluka o integrisanju dpf filtera u izduvne sisteme dizel automobila doneta je nakon što je utvrđeno da su upravo ovi automobilil najveći zagađivači vazduha u Evropi. Zbog toga ih imaju svi dizelaši napravljeni nakon 2009. godine. Dpf filteri se sastoje iz metalnog okvira i keramičkog saća. Upravo se na tom saću skupljaju sve čestice koje bi inače otišle u atmosferu. Kada su naslage na filteru toliko velike da ne mogu da se sagore, dolazi do problema i kvara na automobilima. Upravo tada vlasnici dizelaša počinju da se raspituju koja je cena čišćenja dpf filtera.

Koje probleme uzrokuje zapušen dpf filter?

Na portalima i društvenim mrežama se često mogu videti vesti o automobilima koji su se zapalili u vožnji. To nisu, kao što bi se očekivalo, mnogo stari automobili, već su često i noviji, po odprilike deset godina stari. Jedan od razloga zbog kojih se ovo događa je upravo zapušen dpf filter.

Pored ovih ekstremnih kvarova, zapušen dpf filter uzrokuje i druge probleme. Da je došlo do zapušenja filtera prvo ćete primetiti po tome što automobil počne da ide mnogo sporije. To se najčešće primećuje prilikom vožnje uzbrdo, kada auto ne može da dostigne više od 2800 obrtaja. Manja radna snaga motora osobama koje nisu najbolje upućene u rad motora sa unutrašnjim sagorevanjem možda ne izgleda preterano bitno, međutim, ukoliko se taj prvi znak ignoriše, zapušen dpf filter može da napravi ogroman problem. Zbog toga strada turbina koja košta najmanje hiljadu evra, može da strada i katalizator, a u najgorem slučaju, može doći do samozapaljenja automobila u vožnji. Uzimajući u obzir sve ovo, cena čišćenja dpf filtera je prava sitnica.

Dva načina čišćenja dpf filtera

Čišćenje dpf filtera se odvija u posebnim servisima koji za to imaju odgovarajuću opremu. Dakle, ne može se odraditi u bilo kojoj automehaničarskoj radionici. U nekim servisima čišćenje dpf filtera se odvija tako što se iseče metalni okvir i iz njega izvadi keramičko saće koje se posebno čisti. Nakon što se keramičko saće očisti, ono se vraća u metalni okvir, koji se naknadno vari. Treba napomenuti da je ovaj var izuzetno fin i da nikako ne može da utiče na dalji rad filtera.

Drugi način je ispitivanje filtera sondom koja se ubacuje u njega kako bi se ispitalo koliko je filter zaprljan. Zatim se filter ubacuje u „kadu“ sa hemikalijama koje treba da rastvore naslage na saću. Onda je sledeća faza čišćenja filtera termička obrada kojom se sagorevaju sve nakupljene naslage na fileru. U zavisnosti od toga koji od ova dva načina odaberete razlikuje se cena čišćenja dpf filtera.