Alergije da li ste se zapitali kako alergija utiče na vozača i reakcije vozača u vožnji? Znajte da oko 30 procenata ljudi  ima neki tip alergije, zato bi trebali da razmišljamo o tome posebno kada je sezona alergena u toku.

Nekima ljudima se alergija različito manifestuje ali uglavnom postoji kijanje, svrab, crvenilo, suzenje očiju I u težim slučajevima se javlja otok. Alergija u telu izaziva posledice koje ometaju naše dnevne aktivnosti takodje postoje momenti koji mogu ugroziti naš život zato što alergija utiče na motoričke aktivnosti tokom vožnje.

U Holandiji studije su dokazale da alergije imaju dejstvo kao I alkohol u krvi, recimo dejstvo se može porediti kao sa 0.03 procenta alkohola u krvi. Lekari skreću pažnju da je važno ukoliko koristite antihistamine radi suzbijanja alergije obratite pažnju na sedativno dejstvo koje se pojačava.

Kijanje koje je efekat alergije je vrlo opasno u toku vožnje, jer dolazi do zatvaranja očiju iako samo na jednu sekundu. Medjutim za jednu sekundu zatvorenih očiju u toku vožnje vozilo predje pri brzini od 120km/h prećiće 33.3m, dok pri brzini od 80km/h 22m, dok pri brzini od 51 km/h će preći 14m.

Da bi suzbili efekte alergije možemo uraditi sledeće:

  1. Prozori na kolima ne trebaju biti otvoreni  kada je koncentracija alergena u vazduhu visoka. Dosta je veća koncentracija alergena kada su prozori otvoreni.
  2. Klima neka bude upaljena I podesite strujanje vazduha
  3. Ako je klima upaljena držimo prozore zatvorenim I tako sprečimo ulazak polena.
  4. Očistite patosnice koje imaju dosta prašine I trebaju se redovno čistiti.
  5. Brišite redovno kontrolnu tablu
  6. Izbacite osveživače
  7. Nosite naočare jer ćete tako izbeći direktan kontakt očiju sa polenom