Kako izabrati auto školu ili šta radije zaobići pri izboru auto škole?

0
572
Auto škola Fest

Novi Pravilnik o teorijskoj i praktičnoj obuci kandidata za vozače doneo je novine pri polaganju vozačkog ispita i sprovođenju vozačke obuke. Novine su trebale, pre svega, da omoguće unifikovanje uslova održavanja teorijske i praktične obuke i time osiguraju kvalitet iste.

Međutim, stvari nisu tako jednostavne kako je zakonodavac predvideo. Budući kandidati za polaganje vozačkog ispita treba da “otvore četvore oči” prilikom izbora auto škole.  

Predstavljanje auto škole

Svaka ozbiljna auto škola veoma vodi računa o svom predstavljanju budućim kandidatima, tako što osigurava da se na sajtu škole nalaze sve relevantne informacije o vozačkoj obuci, uslovima i polaganju vozačkog ispita.

Predstavljanje auto škole na internetu i u neposrednom kontaktu će, pored cene vozačke obuke, biti odlučujući faktor pri odlučivanju za upis kandidata. 

Svaki budući kandidat treba da obrati pažnju na to da li auto škola ima sajt, da li se na tom sajtu nalaze cene usluga i opšti uslovi. Pored toga, treba da bude navedeno na kojim vozilima se vrši vozačka obuka i u kom roku kandidat može da završi sa časovima vožnje.

Pročitaj još: Izbor auto škole ide po preporuci

Ispravnost i godište automobila na kojima se vrši vozačka obuka treba da bude dostupno kandidatima na zahtev jer su se mnogi kandidati susreli sa starim i neadekvatno održavanim automobilima, što se veoma odražava na kvalitet vozačke obuke.

U nekim auto školama, zbog malog broja vozila i instruktora, vozačka obuka se oduži čak i do pola godine, dok u redovnim uslovima za vozačku obuku je dovoljno oko dva meseca.

Ukoliko se časovi vožnje oduže, kandidat neće moći da održi kontinuitet učenja i moraće da plati dodatne časove. Sve te informacije treba da budu dostupne kandidatima pre izvršenog upisa u auto školu. 

Ukoliko se desi da pri telefonskom razgovoru sekretarica auto škole ističe vrlo nisku cenu upisa u kratkom roku, obično slede neki od gore navedenih problema ili auto škola ne poštuje sva zakonom obavezna pravila obuke.

Prilikom prvog telefonskog razgovora najbolji utisak ostavljaju one auto škole koje pozovu zainteresovanu stranu da poseti školu i uveri se u njenu opremljenost i način rada.

Prilikom posete auto školi dobro je da mladi kandidat idu u društvu starije i iskusnije osobe, koja će imati već pripremljen spisak pitanja.

Poželjno je da se prilikom posete auto školi kandidat upozna sa potencijalnim instruktorom koji bi ga edukovao. Na taj način stvara se energija poverenja i prilika za slobodnu procenu instruktorovih osobina. 

Zanimljiv tekst: Sve o polaganju vozačkog ispita

Opremljenost auto škole

Novim zakonom o saobraćaju regulisan je do detalja rad auto škola u Srbiji. Međutim, kao i u drugim segmentima, postoje odstupanja u opremljenosti i poštovanju propisanih planova i procedura prilikom vozačke obuke kod pojedinih auto škola.

Svaka auto škola treba da ima adekvatno opremljene učionice sa, po mogućstvu novijim računarima, u kojima će se vršiti teorijska obuka. Teorijska obuka zahteva i niz didaktičkih sredstava kao što su projektor i slikoviti nastavni materijali. Učionice treba da budu prijatne, svetle i čiste.

Svaka auto škola mora da ima i svoj (ili iznajmljen) poligon koji je dovoljno veliki i opremljen u skladu sa propisima. 

Poštovanje propisa

Revnosno poštovanje pravila i propisa je jedini prihvatljiv način kvalitetnog vršenja vozačke obuke. Budući kandidati nikada ne treba da pristanu na prećutno preskakanje pojedinih delova vozačke obuke, bez obzira na privlačno objašnjenje o uštedi vremena.

Sve predviđene lekcije tokom teorijske obuke su zaista potrebne kandidatima. Kandidati pre upisa u auto školu treba da se uvere da je moguće imati dobru komunikaciju sa instruktorom vožnje i drugim predavačima.

Svaki kandidat ima pravo da postavi bilo koje pitanje i da dobije adekvatan odgovor. Uvek treba imati na umu da ne postoje glupa pitanja i zaposleni u auto školi su dužni da daju kandidatima odgovore na sva pitanja koja postave vezano za saobraćajna pravila i vozačku obuku. 

Samo dobar izbor auto škole vodi ka uspešnom polaganu vozačkog ispita i kvalitetnom stečenom znanju, koje omogućava bezbedno učestvovanje u saobraćaju. 

Ukoliko živite na Zvezdari i njenim graničnim opštinama Palilula, Voždovac, Vračar ili Grocka preporučujemo Auto školu Fest posetite njihov sajt i upoznajte se sa ovom auto školom www.autoskolafest.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here