Kad je napravljen prvi automobil na gasni pogon?

0
211
Prvi auto na gasni pogon
https://www.daimler.com

Prvi automobili su bili pokretani parnim mašinama, još sa početka 1700-ih, Karl Benz je 1885. godine izumeo prvi automobil na gas, koji je kasnije dobio patent za 1886. Benzov prvi automobil imao je tri točka izgledao je poput izduženog tricikla, i sedelo je dvoje ljudi. Automobili na gas sa četiri točka su kasnije uvedeni 1891. godine. Izum automobila na gasni pogon označio je početak evolucije.

Prvi automobili nisu imali vetrobranska stakla, vrata, pokazivače pravca ili čak i okrugli volan – daleko od onoga na šta smo navikli. Može se reći da je prvi benzinski automobil Karla Benza bio glavni katalizator za proizvodnju automobila, jer su mnogi sledili njegove korake, pokušavajući da naprave svoju verziju automobila.

Tek kada je Fordov model 1906. automobil počeo da liči na ono što nam je danas poznato. Zahvaljujući Fordovom pronalasku proizvodne trake, automobili su mogli masovno da se proizvode i postali su pristupačni opštoj populaciji.

I, zajedno sa masovnom proizvodnjom, pojavile su se nove karakteristike, od kojih su neke bile brzinomeri, sigurnosni pojasevi, vetrobrani i retrovizori. Verovali ili ne, prvi pokazivači smera nisu bili dodani automobilu sve dok Buick nije to učinio 1939. – čak ni nakon prvog automobila s električnim prozorima i klima uređajem!

Onda su automobili počeli da se oplemenjuju, sa servo upravljačem (1951), tempomat (1957), sigurnosni pojasevi u tri tačke (1959), i grejna sedišta (1966). Godine 1973, Oldsmobile je instalirao prvi putnički vazdušni jastuk u njihov “Tornado” model. Preko 20 godina kasnije, 1998. godine, savezna vlada je zahtevala da sva putnička vozila budu standardna sa dvostrukim prednjim vazdušnim jastucima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here